Rensa hängrännor

Så rensar du dina hängrännor

Hängrännorna bör rensas 1-2 gånger per år beroende på omgivningen runt fastigheten. I denna artikel går vi igenom hur man enklast rensar hängrännorna och vilka redskap man behöver.

Rensa hängrännor - steg för steg

Du behöver följande redskap:

  • En stege
  • Du behöver ett redskap för att rensa hängrännorna. Du kan antingen ta på dig ett par handskar och plocka bort skräp, mossa och kvistar med händerna eller så kan du köpa ett litet verktyg som är utformad för att rensa hängrännorna.
  • Lövblåsa eller vattenslang

Rensa hängrännorna med 3 enkla steg

  1. Lägg stegen mot hängrännan och ta dig upp till takfoten.
  2. Först och främst, ta bort större föremål som löv och grenar med händerna eller en skopa som är utformad för att rensa hängrännorna. Se till att du får bort allt större skräp för att säkerställa att vattnet kan rinna fritt.
  3. Därefter behöver du använda en blåsmaskin för att rensa rent hängrännorna. Om du inte har tillgång till en blåsmaskin kan du använda en vattenslang för att skölja rent rännorna.

Att rensa hängrännor bör göras 1-2 gånger per år, helst på våren och hösten. Dessa perioder är särskilt kritiska eftersom de följer efter perioder med intensivt lövfall. Regelbunden rengöring kommer därför att hålla hängrännorna i toppskick och säkerställa att vattnet effektivt leds bort från taket och byggnaden.

En guide för rensning av hängrännor

Hängrännor, ofta förbisedda men avgörande för takets hälsa, spelar en viktig roll i att leda vattnet bort från byggnaden. För att säkerställa effektiv avvattning och undvika potentiella skador behöver man regelbundet rensa hängrännor från löv och annat skräp.

När höstens färgprakt av löv börjar täcka marken är det en signal om att det är dags att fokusera på takets hängrännor. Löv och annat skräp tenderar att ansamlas i dessa rännor och kan snabbt blockera vattenflödet. Om hängrännorna är igensatta kommer vattnet inte att kunna rinna ordentligt, vilket kan leda till allvarliga problem som vattenskador och mögelbildning.

Undvik potentiella skador genom att rensa hängrännor

Att behöva rensa hängrännor är en underhållsåtgärd som ofta förbises, men det är en viktig investering i byggnadens hållbarhet. Genom att avsätta tid och ansträngning för att regelbundet rensa bort löv och annat skräp från hängrännorna kan du undvika potentiella skador på tak och fasad.

För att utföra rengöringen effektivt behöver du några grundläggande verktyg som en stege, handskar, en skrapa och sist med inte minst fallskydd. Det är viktigt att vara försiktig och säker när du klättrar upp på stegen för att undvika olyckor.

Undvik vattenansamling

Förutom att skydda din byggnad från potentiella skador ger regelbunden rengöring av hängrännor även fördelar som förlängd livslängd för taket och en förbättrad estetik. En fri flöde av vatten undviker fuktansamling, vilket i sin tur minskar risken för mögel- och mögelbildning i ditt hem.

Sammanfattningsvis är rensning av hängrännor en enkel men nödvändig uppgift för att säkerställa att vattnet kan rinna bort effektivt och skydda din byggnad från potentiella skador. Genom att investera tid och energi i denna grundläggande underhållsåtgärd kan du förlänga livslängden på ditt tak och undvika kostsamma reparationer på lång sikt.

Hur ofta ska man rensa hängrännor?

Hur ofta man bör göra det beror på fastighetens läge och omgivning. Om det är träd runt fastigheten drar taket till sig mycket löv och barr som täpper till hängrännorna oftare. För att vara på den säkra sidan och undvika skador kan du därför alltid rensa hängrännorna minst 1 gång per år.

Så vet att det är dags att rensa rännorna?

Håll utkik efter några tecken när det är dags att rensa hängrännor. När du ser att det är löv i lövavskiljaren, när det är mycket mossa på taket eller när vattnet börjar svämmar över. För att vara på den säkra sidan kan man rensa hängrännorna varje höst när löven har fallit.

Hur går det till när du anlitar oss på KA Taktvätt för rensning av hängrännor och stuprör?

Vi börjar alltid arbetet med att samla ihop all mossa, löv och barr som har samlats i rännorna. Därefter rengör vi ännu en gång med lövblåsaren för att få bort allting och blåser ner allt som har fastnat i stuprören. När vi är klara med rensningen gör vi alltid en grovstädning efter oss så det inte är något kvar för er som kund att städa undan. Om det även är mossa på själva taket så kan man boka en takbehandling istället, så ingår rensning av hängrännorna!

Vi finns i följande områden:

Rensa hängrännor på tak.

Frågor & svar om rensning av hängrännor

Ingår rensningen i taktvätt och behandling?

Vi rensar alltid hängrännor vid beställning av taktvätt och behandling.

När är det bäst att rensa hängrännor?

Bästa tiden att rensa hängrännor är efter att löven fallit på hösten.

Vad kan jag göra själv vid akut stopp i hängrännor?

Vad kostar det att rensa hängrännor?

Från 2100kr efter ROT.

Utvalda kunder

Få en kostnadsfri offert

Förläng takets livslängd och få ett snyggt tak