Tvätta tak utan högtryckstvätt

Få bort mossa och annan påväxt från taket

Att tvätta taket är något som är ytterst viktigt för att förlänga takets livslängd. Visste du om att man kan fördubbla takets förväntade livslängd om man regelbundet tvättar bort mossa och annan påväxt från taket utan högtryckstvätt?

Takmaterial & andra faktorer

Hur ofta ska man tvätta takpannorna?

Hur ofta man bör tvätta taket beror på vilket material det är på taket, husets läge och miljön runtomkring fastigheten. Vi brukar i regel säga att man bör tvätta taket var fjärde år. Detta varierar dock beroende på ovanstående faktorer. Här nedan går vi igenom de vanligaste takmaterialen, hur ofta man bör tvätta taket och vilken metod man bör använda sig av.

Betongtak

Betongtak ska man i regel tvätta var fjärde år då det enkelt bildas mossa i skarvarna. Vi rekommenderar att man förbehandlar taket mekaniskt för att få bort mossan och därefter behandlar man taket med algmedel som löser upp resterande påväxt som har satt sig som en beläggning på takpannorna.

Tegeltak

När det kommer till tegelpannor så brukar det vanligtvis inte bildas mossklumpar på pannorna, om det inte är mycket träd runt fastigheten. Man bör dock algbehandla taket var fjärde år i förebyggande syfte, då medlet skyddar taket. Använd dig av en lågtrycksspruta och behandla taket med algmedel. Medlet bör innehålla 2% bensaltensid.

Plåttak

Plåttak är ett takmaterial som är ganska underhållsfritt. Här kommer man undan med att behandla taket var femte år i förebyggande syfte och för att bevara färgen på taket.

Detta bör man ha i åtanke

Ska man tvätta taket själv eller anlita en professionell firma?

Att tvätta taket själv kräver en hel del utrustning, vilket inte alltid är något man har liggandes hemma. Det brukar oftast vara mer lönsamt och säkert att anlita en professionell firma. Om man ändå vill utföra arbetet själv så behöver du följande redskap:

  • Takskrapa
  • Lågtrycksspruta
  • Säkerhetssele
  • Blåsmaskin eller borste
  • Stege
  • En person som kan hjälpa dig ifall olyckan skulle vara framme

Så tvättar du taket själv

  1. Börja med att skapa en säker förankringspunkt för att fästa säkerhetsselen. När du har gjort detta så är det dags att påbörja förbehandlingen.
  2. Använd takskrapan för att ta bort alla mossklumpar på taket.
  3. Använda lövblåsan eller en borste för att få ner all mossa från taket och hängrännorna.
  4. Därefter avslutar du med att applicera medlet med lågtryckssprutan. Se till att medlet täcker hela takytan.

När du är klar så kan du ta ner all utrustning och gå ner från taket. Se till att stänga takpannorna om du har öppnat upp de för att skapa en förankringspunkt.

När är bäst tid att tvätta taket?

Bästa tiden att tvätta taket är när det är över 5 grader och plusgrader hela dagen. Det brukar vanligtvis vara mellan april och oktober månad. Detta för att medlet inte fungerar optimalt när dessa väderförhållandet inte uppfylls. Se även till att det inte ska regna samma dag då det kan skölja iväg medlet innan det hinner verka.

Sammanfattning

Varför ska man undvika att tvätta tak med högtryckstvätt?

Högtryckstvätt kan låta lockande då det ger ett snabbt resultat. Det man bör ha i åtanke är dock att taket inte kan behandlas som vissa andra ytor på ens fastighet då det är väldigt ömtåligt. Därför ska man använda sig av en mer skonsam metod, vilket är en mekanisk förbehandling följt av en takbehandling med lågtrycksspruta.

Sammanfattning

Att anlita en professionell takfirma för att tvätta ditt tak är det säkraste valet, men om du ändå vill utföra arbetet själv så är det viktigt att prioritera säkerheten och köpa bra material för att inte skada taket.

Kontakta oss idag för en kostnadsfri takbesiktning och offert.

Omdömen

Frågor & svar om taktvätt och behandling

Vad kostar det att tvätta tak?

Det kostar i genomsnitt 42kr/kvm efter ROT att tvätta taket. Priset varierar dock beroende på takets lutning, mängden påväxt och takets yta.

Hur lång garanti lämnar ni på er taktvätt?

Vi är säkra på vårt arbete och lämnar därför alltid 4 års garanti till dig som kund, och vi har även ansvarsförsäkring så att du kan känna dig trygg i att ditt tak är i goda händer.

Hur går taktvätten till?

Mekanisk förbehandling – Först tar vi bort all mossa med ett särskilt redskap som är anpassat för takpannorna och är skonsamt för taket.

Byte av trasiga takpannor – Därefter ser vi över och byter trasiga takpannor och rensar hängrännor.

Takbehandlingen påbörjas – Avslutningsvis utför vi en algbehandling och lägger på antimossmedel med lågtrycksspruta för en skonsam och effektiv applicering.

Kan man nyttja rotavdrag hos er?

Absolut, hos oss kan du kan alltid använda rotavdraget vilket reducerar arbetskostnaden på vad du behöver betala med 30% och vi hjälper givetvis till med denna del.

Utvalda kunder

Få en kostnadsfri offert

Förläng takets livslängd och få ett snyggt tak