Kan man använda rotavdrag för taktvätt?

Ja, det är möjligt att använda ROT-avdrag för taktvätt. När du anlitar en professionell firma för att tvätta ditt tak kan du göra avdrag på 30 % av arbetskostnaden, upp till 75 000 kronor per år. Om ni är två personer som äger fastigheten kan ni tillsammans göra avdrag upp till 100 000 kronor per år​.

KA Taktvätt erbjuder tjänster som bland annat taktvätt i Jönköping och finns tillgänglig för dig när du behöver rensa hängrännor.

Vad är ROT-avdrag?

ROT står för reparation, ombyggnad och tillbyggnad. Detta avdrag kan användas på arbetskostnader för tjänster som faller inom dessa kategorier. För taktvätt innebär det att du inte kan göra avdrag för materialkostnader eller resor, utan endast för själva arbetet​.

Hur fungerar det praktiskt?

  1. Besiktning och offert: Först genomförs en kostnadsfri besiktning av taket för att bedöma dess skick och vilken typ av behandling som behövs. Baserat på detta får du en offert.
  2. Avdraget på fakturan: När arbetet är utfört minskar företaget din slutliga kostnad direkt på fakturan genom att göra avdrag för ROT. De sköter sedan det administrativa med Skatteverket​. 
  3. Villkor: Du måste vara minst 18 år, bo och betala skatt i Sverige samt äga fastigheten för att kunna nyttja ROT-avdraget. Beloppet du kan dra av kan vara lägre än 50 000 kronor beroende på din taxerade inkomst, men aldrig högre än 50 000 kronor per år​. 
half-image-taktvatt-1

Vanliga frågor om ROT-avdrag

Vad får man inte ROT-avdrag för? Arbetskostnader, vilket innebär att du inte kan göra avdrag för material, resor eller verktyg som används i arbetet. Dessutom kan du inte använda ROT-avdraget för nybyggnation eller omfattande renoveringar av bostäder som är yngre än fem år​. 

Får man ROT-avdrag för takbyte? Ja, men precis som med taktvätt gäller avdraget endast för arbetskostnaden och inte för materialet. Det är viktigt att företaget specificerar dessa kostnader separat på fakturan​. 

Kan man få ROT-avdrag på fritidshus? Ja, förutsatt att du äger fritidshuset och att det används som en bostad. Däremot gäller avdraget inte för arbete på exempelvis gemensamhetsanläggningar​. 

Vilka tjänster kan man få RUT-avdrag för? Rengöring, underhåll och tvätt, inklusive städning, fönsterputsning, tvätt, och enklare trädgårdsarbete. Till skillnad från ROT-avdraget kan RUT-avdraget användas för många olika typer av hushållsnära tjänster​. 

KA Taktvätt hjälper dig med allt

Om du behöver hjälp med taktvätt, fasadtvätt eller liknande tjänster, kan du kontakta KA Taktvätt. Vi erbjuder professionella tjänster inom taktvätt och rengöring samt andra underhållstjänster som att rensa hängrännor. Besök oss för mer information och för att boka en kostnadsfri besiktning.

 

Utvalda kunder

Få en kostnadsfri offert

Förläng takets livslängd och få ett snyggt tak